Hagestue med peis

hagestue med peis

Stemningen er til å føle på med peis i hagestuen

For de fleste starter drømmen om hagestuen utendørs. Gjerne fra utenlandsferier, eller gjennom minner fra barndommen. Noen sitter gjerne inne og titter ut, mens de funderer over hvor herlig det hadde vært å være omringet av litt mer natur, samtidig som man sitter lunt, og varmt inne. Uansett om inspirasjonen kommer ifra utsiden eller innsiden handler det som regel om å utnytte areal, klima, og utsikt.

Det er gjerne ingenting som er mer koselig enn å sitte i hagestuen under et pledd i juletider, med en liten kopp varm gløgg, mens snøen daler rolig ned i hagen. Det eneste som ofte mangler i en slik setting er knitringen fra peisen og godt selskap. Vi skal ikke ta for oss for mye om hvordan man kan få et godt selskap. Noen trives trotsalt best alene omringet av planter. Det vi skal ta for oss litt i denne artikkelen er tilretteleggelse av forutsetningene for mange fine stunder i hagestuen.

 

Tenk året rundt

Selvom en hagestue tradisjonelt sett er beregnet for sommerhalvåret, og bygges enklere enn vinterhagen, vil det for mange handle om å gjøre det beste med arealet. Svært mange bygger hagestuer på terassen og verandaen. Noen velger å gjøre tilbygg mot hagen sin. Dersom man har en stor hage vil man gjerne ha en frittstående hagestue, slik at man kan tusle ut dit og nærmest få hyttefølelsen bare noen meter fra sitt eget hjem. Skjermet fra vind og vær vil man kunne oppnå den trygghetsfølelsen man søker etter. Uansett når på året det er. Sant skal sies. Det er noe mer kostbart å legge inn vinterisolasjon i tak, grunn, og glass, men jeg har ikke pratet med noen som har angret på den investeringen enda.

Det finnes mange forskjellige årsaker til å bygge en hagestue/hagehus. For de aller fleste er målet å forlenge sommeren. Selvom vi snakker om sommer er det lurt å vurdere om peis er aktuelt før byggingen starter. Det finnes masse forskjellige elementpeiser som vil være svært medgjørlige ved oppsett. Med litt murerferdigheter, eller ekstern ekspertise, kan en konstruere sin helt egne peis i naturstein eller blokker. Det er mulig å lage en peis som er tilrettelagt for grilling også. Uansett hvordan du vil bygge din hagestue er det viktig å melde ifra til kommunen før byggingen starter.

 

Uisolert Hagestue

Valget om peis er avgjort og vi er optimistisk mot vinteren og vi skal bygge en uisolert hagestue innrammet på terassen eller balkongen med 1-lags sikkerhetsglass. Du får ly mot vind og vær, og imøtekommer de fleste bruksområdene i din nye hagestue. Glassveggene bevarer utsikten og forlenger sommeren. Dagslyset blir bevart og det kan hølje ned med regn uten at det plager deg. Kanskje du har satt opp et lite musikk anlegg, noen potteplanter, og komfortabelt interiør. Når bladene faller ute blir man gjerne påminnet om at vinteren kommer. Glem ikke visjonen om pleddet, gløggen, og snøen som daler. For de fleste på vestlandet vil det si slapsen som klasjer ned overalt og skaper trafikk-kaos, men vi har lært å elske det scenarioet og! Det sies at en uisolert hagestue har en brukstid på rundt 7 måneder fra påske til senhøst. Det er helt feil. Man kan bruke dette fantastiske rommet året rundt. Det er forøvrig viktig å huske at det blir en del kondens i vinterhalvåret, så man må rydde unna puter og annet som kan ta skade av dette når hagestuen ikke er i bruk. De fleste mennesker er fleksible skapninger, så det vil ikke være noe problem.

 

Peis i hagestuen

Det finnes ikke en eneste hagestue som er komplett uten en peis. Fra kjølige sommerkvelder til kalde stunder om vinteren vil en peis holde varmen oppe hele veien. Mange faller for sjarmen til en tradisjonell fyringspeis, men det finnes biopeis, og andre elementpeiser som fint kan installeres i de fleste hagestuer. Dersom du vil ha hvite vegger i stuen din kan mange forskjellige steintyper skape et veldig fint uttrykk på både peis og pipe. Alt i alt er det viktigste at rommet samsvarer med bruken det er ment for. En sak er at det ser bra ut der inne, men det må fungere også. Så vær varsom med valg av interiør. Vurder bruksområdene nøye – Tenk hele året.