Lys i hagestuen: Slik skaper du atmosfære

Det kan være utfordrende å finne den rette belysningen for å skape den atmosfæren i du ønsker i hagestuen. I denne artikkelen vil vi se på noen tips og triks for å skape riktig belysning i hagestuen din.
 

Hvorfor er lys viktig i hagestuen?

Lys er en viktig faktor når det gjelder innredning av alle rom, inkludert i hagestuer. Riktig belysning kan bidra til å skape en følelse av varme og hygge, samtidig som det gir funksjonell belysning for aktiviteter som lesing eller håndarbeid. I tillegg kan riktig belysning hjelpe deg med å fremheve de vakre plantene og blomstene du har i hagen din.
 
Det finnes forskjellige typer belysning som passer til forskjellige behov og situasjoner. Når du velger belysning til hagestuen din, må du først bestemme hva slags aktiviteter du vil bruke rommet til. Skal du bruke det som et sted for avslapning eller skal du bruke det som et arbeidsområde? Eller kanskje både og?
 

De vanligste typene

Taklamper eller vegglamper kan være gode valg for generell belysning. Med dimmere kan du skape en myk, avslappende og koselig atmosfære. Gulvlamper eller bordlamper med dimmingfunksjoner kan være gode alternativer. Flere og flere velger Accent Lightning eller Spotlights. Dette er to typer rettet lys som brukes til å fremheve bestemte områder eller objekter, for eksempel en vakker plante eller et kunstverk på veggen.
 
Når du har valgt hvilken type belysning du vil ha, må du tenke på hvor lampene skal plasseres. Generelt sett vil du ønske å ha flere kilder til lys i hagestuen din, så det kan være lurt å kombinere forskjellige typer belysning.
 

Lyskilder og plassering

Når det gjelder belysning, er ikke alle lyskilder skapt like. Du må velge riktig type lyskilde for å oppnå ønsket effekt og stemning i hagestuen din.
 
Her er noen vanlige typer lyskilder:
 
Glødelamper: Disse gir et varmt og hyggelig lys, men bruker mye energi og har kort levetid sammenlignet med andre typer lamper.
 
LED-lamper: Disse bruker mindre energi og har lengre levetid enn glødelamper. De kommer også i forskjellige farger og kan være et godt valg for accent lighting.
 
Halogenlamper: Disse gir et klart og sterkt lys, men bruker mer energi enn LED-lamper og har kortere levetid.
 
Her er det du absolutt må passe deg for (gjør du feil her kan du ødelegge atmosfæren)
 
  • Ikke bruk for sterke eller for svake pærer, da dette kan påvirke belysningen og skape en uønsket stemning.
Hvis du har en rustikk stil i hagestuen kan du vurdere å bruke lamper laget av tre eller metall. Dersom du har en mer moderne stil og liker minimalisme finnes det et hav av alternativer i også glass.
 
Hagestuen din kan få mye sollys avhengig av hvor i landet du bor, så det kan være lurt å installere solskjerming for å unngå blending og overoppheting. Lyssetting er en super-viktig faktor når det gjelder å skape den perfekte atmosfæren i hagestuen din, uansett.
 
Riktig type belysning, plassering av lamper og lyskilder, kan være den avgjørende faktoren på hvor koselig og avslappende atmosfære hagestuen får.
 
Pass på stilen og vurder solskjerming!
 
Føler du deg inspirert? DA er det bare til å sette i gang planleggingen av lys til hagestuen din 💡