Bygge vinterhage

Vinterhage

Bygge Vinterhage

Våren har kommet og tiden er snart inne for å tenke på sommerkveldene. Tiden er gjerne inne for å bygge vinterhage! Du hørte riktig. Temperaturen går opp og man vil være ute, men i dette kurvede land kan temperaturen falle betydelig om kvelden. Vi ønsker selvfølgelig full komfort året rundt. Å bygge vinterhage gir deg lange fine dager ute i hagen, selv om det regner, snør, blåser, eller er kjempevarmt. Du vil kanskje ha et lite veksthus, eller bare et lite sted der man kan oppholde seg. Mange ser etter en kombinasjon mellom disse to. Uansett har det aldri vært enklere å skaffe seg en vinterhage.

Noe av det første du må bestemme deg for er hvilken type vinterhage du ønsker å bygge.

Det finnes i all hovedsak tre typer vinterhager.

Vinterhage på terrassen, Isolert vinterhage, og frittstående vinterhage.

Mange forveksler begrepet hagestue og vinterhage. Så før vi går nærmere inn på vinterhager må vi definere hva en hagestue egentlig er.

 

Hagestue

En hagestue er egnet for sommerhalvåret. Tiden mellom April og Oktober. En slik stue er ofte bygget med enkeltglass. Dermed er den uisolert og egner seg mindre om vinteren enn den gjør om sommeren. Det er svært vanlig å montere hagestuer på terrassegulv. Gjerne fordi man allerede har en terrasse, men alt i alt fordi man ønsker å utnytte plassen. Dersom du har en stor hage vil du gjerne en frittstående hagestue, gjerne innglasset. Den eneste baksiden med å bygge en hagestue er at det ikke blir helt tett. Det egner seg dårlig som veksthus og vil være kjølig store deler av året, og det vil oppstå en del kondens og kulde. så ting som blir stående kan lett får skader.

 

Vinterhage

En vinterhage er bygget for å være løsningen på alle utfordringene som tilkommer naturlig med en enkel hagestue. Du kan sitte der inne og nyte uavhengig av årstid, vind, og vær. Det er isolert gulv, mulighet for varmekabler, gjerne en kamin, og selvfølgelig 2-lags sikkerhetsglass. Best av alt er at du kan innrede dette rommet akkurat som du vil!

Hvor skal man begynne? Skal du bygge det selv? Du har grunnarbeid, fundament, dimensjoner, materialvalg, og beregning av mengder. Du har gjerne et budsjett, men er gjerne opptatt av kvalitet, estetikk, og levetid. Mulighetene er mange når det kommer til fundamentet. Frittstående søyler, støpt grunnmur, eller leca blokk blir de mest vanlige.

Om du velger å gjøre tilbygg på huset, plassere et frittstående bygg i hagen, eller innglassère verandaen avhenger av bruken. Så det du må ha klart for deg før du setter igang er hvorfor du vil bygge en vinterhage.

Søknad

Det som er viktig å markere seg at uansett hva du skal bygge, med eller uten søknad, er du pliktig å melde ifra til kommunen når bygget er ferdig. Du gir helt enkelt beskjed ved å fylle ut dette skjemaet for melding om bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt. Vi lever i et fritt land, men det er ikke helt fritt frem på hva som er lov å bygge i hagen din. Diraktoratet for Byggkvalitet har en fin veiviser du kan følge for å finne ut hva du kan bygge på eiendommen din uten å søke. Eventuelt hva du kan søke for. 

Før du søker må du ha klar tegninger før og etter endring, situasjonskart, og kvittering på at naboer er varslet. Hvor mye areal eller volum som kan bygges på hvert enkelt rom blir regulert av kommunen. Mulig areal og volum vil rett og slett variere litt avhengig av hvor du skal bygge.

Heldigvis for deg finnes det mange gode aktører som leverer ferdige modeller som er tilpasset de ulike standardmålene som finnes i Norge. Du kan ofte velge mellom u-kappede og klargjorte materialer, alt ettersom hvor mye du ønsker å gjøre selv. Fordelen med u-kappede modeller er at du har stor fleksibilitet i forhold til tilpasning, men den klare vinneren er utvilsomt å overlate byggingen til eksperter. Det er allerede så mye å tenke på. Man vil spare tid, og det siste du vil er å ødelegge hele prosjektet ved å gjøre en aldri så liten konstruksjonsfeil.

Når målene er gjort og det har gått opp et grønt lys for å sette i gang er det lurt å se etter utluftnings-muligheter. En vinterhage kan bli svært varm om sommeren. Skyvedører, foldedører, eller franske dører er derfor det naturlige valget på rolige sommerdager. De kan stå helt åpen om dagen, og kan lukkes helt om kvelden. Når det kommer til taket er det viktig å huske at det også kommer en vinter. Om du skal ha tak av polykarbonat eller isolertak avhenger faktisk av snømengden der du bor. Selv med isolerglass er det alltid lurt å installere utvendig solskjerming. På den måten kan du fritt bevare utsikten, samtidig som du skjermer for innsyn, og blokkerer solstråler når det måtte være ønskelig.

Herlige kvelder med fullisolert vinterhage

En fullisolert vinterhage fra Utecomfort er en formidabel forlengelse av hjemmet ditt. Rommet kan åpnes både mot hage og huset ditt samtidig som du bevarer temperaturen. Om du vil ha en frittstående vinterhage, vinterhage på terasse, eller som tilbygg til huset ditt, vil alle flater være isolert og tilgjort på profesjonelt vis. Alle krav er oppfylt I forhold til isolering, byggteknikk, og i forhold til direktoratet for byggkvalitet. Du vil gjerne ikke belage deg enbart på “ikea-møblene”. Du vil ha noe spesielt tilpasset ditt eget hjem. En gjennomført vinterhage gir deg mange muligheter.

Dersom du ønsker å forlenge utesesongen med flere kvartal er det absolutt til å anbefale å investere i en vinterhage. Du investerer ikke ikke bare på eiendommen. Du investerer i deg og din families livskvalitet.

Prisen på en vinterhage varierer naturligvis etter ønske og behov. Dersom du har tatt mål kan vi komme frem til den beste løsningen sammen.