Pergola Tak: Full Guide 2023

Pergola er en vakker struktur som kan bidra til å skape en koselig atmosfære på takterassen, hagen eller uteområdet ditt. Den trenger ikke nødvendigvis å ha tak eller vegger, men kan kombineres etter værforhold, muligheter på uteplassen og dine preferanser.

De brukes ofte som et sted for å samle venner og familie, eller som en naturlig utvidelse av uteplassen.

Pergolaer kan også være en flott måte å tilføre en visuell detalj til hagen eller uteområdet ditt.I denne guiden vil vi ta for oss de ulike typene tak til pergola og hvilke bruksområder som er anbefalt for de forskjellige taktypene.

Anbefalte typer tak til pergola

Det finnes flere typer pergola tak. Her tar vi for oss de mest populære typene,  de oftest anbefalte, samt deres ulike egenskaper. Vi kan dele pergola tak-typene inn i fire hovedkategorier: Motorisert, manuelt, fast, eller åpen.

Når du skal velge pergolatak er det lurt å gjøre seg en formening om hvilken type løsning du ser for deg, før du eventult velger materiale. Taktype påvirker også prisen på pergola-prosjektet, men er også en av de viktigste delen av pergolaen.

Les deg gjennom de ulike typene, så blir du klokere på hvilken type som passer deg. Sjekk denne artikkelen for å få sesongens beste tilbud på pergola.

Her er de vanligste pergolatak-typene

De ulike typene tak til pergola varierer utifra design og funksjoner. Dersom du ønsker perfekt skjerming mot både vær, vind og sollys kan et lamelltak være løsningen for deg.

Lamelltak

De som velger lamelltak til pergolaen sin ønsker en kompromissløs kombinasjon av frihetsfølelsen det gir å ha et åpent tak, men med muligheten til å lukke det etter behov.

Lamelltak kommer både i manuelle og motoriserte varianter, og er kjent for å se moderne og stilig ut. Dersom du ønsker noe som er enkelt å sette opp og som gir uteplassen et særpreg av stil, vil et lamelltak være et godt alternativ for deg.

Vi har en hjelpsom veiledning for pergola lamelltak du kan hente inspirasjon fra.Lamelltak er alt i alt en moderne løsning for dem som verdsetter design like mye som friheten som medfølger pergolaen i seg selv!

Duktak

Pergola-tak med duk, motorisert eller ikke, kan gi deg litt av det beste fra begge aspekter av en hver takduk. Den skjermer både for sterkt sollys og nedbør.

Noe som gjør at du kan oppholde deg der selv på vinterstid. Det er såklart anbefalt å vurdere en varmeovn eller hagepeis på vinterhalvåret eller kjølige kvelder, men duktak kan være effektivt for den bruken du ønsker.

Her kan du lese mer om duk til Pergola.Duktak er til syvende og sist en enkel løsning for dem som foretrekker en slitesterk duk fremfor et mer fast materiale.

Foldetak

En annen enkel type tak er foldetak. Foldetaket er som en makriseduk i taket av pergolaen. De er slitesterk og tåler det meste av påtrykk fra den norske vinden og været hele året.

Den kan rulles ut med hjelp av motor, eller trekkes som en gardin om den har manuell mekanisme. Disse takene  varierer utifra hvor mye lys du vil slippe inn. Du kan til eksempel åpne den delvis, for å slippe inn sollys på en side, mens du skaper en lunere skygge på den andre siden av rommet.

Skal du ta det hele et steg lengre kan du også kombinere et enkelt foldetak med et fast tak eller et permanent glasstak, slik at det du velger å slippe inn ved å åpne foldetaket, kun er hvor mye sollys du vil slippe inn. På den måten kan du ha et helt tett rom, og bare styre mengden lys du slipper inn.

Glass-tak

Glass-tak til pergola er en mer moderne type tak som består av glasspaneler som er festet til stolpene. Det kan spesialtilpasses et hvert ønske, men finnes også tilgjengelig som moduler i byggesett. Dette er en fin måte å skape en åpen romfølelse der du slipper inn rikelig med naturlig lys, og stenger ute vær og vind uten å ofre utsikten.

Slik vi var inne på tidligere kan flere pergola-tak kombineres. Glasstaket pleier stort sett å bli brukt som det ytterste nivået av taket, slik at du har en enkel takduk eller et foldetak under for å styre lyset, enten via fjernkontroll eller manuelt.

Tips: Enkelte taktyper kan også stilles inn etter døgnets tider.

Fast tak

Et “fast tak” er en permanent type tak som er festet til pergolaen på en måte som gjør den til en tett og robust takkonstruksjon. Fast takkonstruksjon kan være laget av alt fra tre og metal, til plast og glass.

Metalltak

Pergola-tak av metall kommer ofte i kombinasjon av ulike metallplater eller stenger som sammen danner et tak. Dette skaper en solid struktur som vil holde godt i all slags vær, men bakdelen med det kan være at lyden den skaper reflekterer nedbør lager en annen lyd på metall.

Fordeler er at du ikke trenger å overflate behandle metall like ofte som tre.

Solcellepanel tak

Dette er en kombinasjon av solcellepaneler og pergolatak, der solcellene er integrert i taket og gir strøm til omgivelsene. Dersom du er ute etter grønne løsninger kan kanskje denne taktypen fungere utmerket for deg, spesielt om pergolaen står plassert langt fra huset eller strømtilførsel.

Med solcellepanel tak i pergolaen kan dette uteområdet være selvforsynt med nok strøm til belysning.

Tips: Er du glad i nordisk design, dansk design eller rettere sagt moderne pergola design? Da bør du lese denne artikkelen også.

Lattice / Gitter-tak

Lattice-tak er en tradisjonell og enkel type tak som består av vertikale og horisontale trestenger som danner et slags gittermønster.

Her kan man la ulike vekstplanter vokse fritt og danne et naturlig tak, eller la det stå åpent for å få inn mest mulig naturlig lys.

Plast-tak

Dette er en billigere og lettere alternativ til pergolatak, laget av plastmaterialer som PVC eller polykarbonat.

Bakdeler med plasttak kan være at det er dårlig for miljøet, lettere kan få bruksskader, og gjerne ikke ser like estetisk fint ut som alle andre typer pergolatak.

Holdbarheten er heller ikke til å garantere ved et plasttak.

Leire- eller teglstein tak

Dette er en taktype som består av leire eller teglstein, og gir en robust og værbestandig takkonstruksjon.

Pergola tak - Lapure Anthracite - Utecomfort As

En pergola trenger ikke alltid å være så komplisert, snarere tvert imot. På dette bildet ser du et skrått pergolatak med en koselig sofagruppe.

Bruksområder for pergola-tak

Bruksområdene for pergolatak inkluderer å skape skygge og beskyttelse mot værforholdene, samt å gi en elegant og estetisk tilførsel til utendørsområder, som hager, terrasser og uteplasser.

De kan også brukes som et sted å henge opp lamper eller planter, eller som en støtte for vekster, for eksempel klatreplanter. Valget av pergolatak avhenger av personlige preferanser, budsjett, og bruksområdet.

Alle disse alternativene har sine fordeler og ulemper, og det er viktig å vurdere hva som passer best for dine behov og preferanser.

Drenering i taket

Et vesentlig moment å vurdere når det kommer til pergolatak i Norge er drenering. Det er viktig at takene har et intelligent dreneringssystem slik at nedbør ledes ønsket vei.

Slik unngår du å lage dammer av vann på ugunstige områder. Vann på feil sted kan skape skader i både vegger og gulv. I værste fall føre til at jordmassene rundt stengene til pergolaen blir ustabil.

Men – bare det å slippe at det drypper vann på deg når du sitter i pergolaen og koser deg, er nok til at dreneringssystem i taket bør være en faktor til vurdering ved valg av pergolatak.

Pergola med tak og vegger

Ofte er pergola i utgangspunktet en helt åpen struktur som gir noe skygge på dagtid og skaper et lunt sted som beskytter mot vær og vind. De kan bygges både med og uten vegger, alt ettersom hva du ønsker.

Pergolatak er vanligvis laget av tre, metall og glass, som er festet til stolper eller søyler, som støtter taket. Enten du liker de enkle eller mer detaljerte, kan pergolaer tilpasses for å passe til den ønskede stilen og funksjonen. Noen pergolaer har også duker eller solskjerming for ekstra skygge og beskyttelse.

Pergolaen står som et eksempel for viktigheten av å ta vare på våre omgivelser og å verdsette tid sammen med hverandre.

Det inviterer oss til å tenke utenfor boksen, til å se mulighetene og skape noe som vil gi gode opplevelser livet ut.

Anbefalt lesing

Ofte stilte spørsmål og svar om pergola tak

Her er ofte stilte spørsmål og svar om pergola tak. Finner du ikke det du leter etter, kan du gjerne ta kontakt med oss her!

Er det lov å bygge tak over terassen?

Det er i utgangspunktet lov å bygge et tak over terassen din, men du kan være nødt til å søke om tillatelse hos bygningsmyndighetene og oppfylle eventuelle krav til materialer, størrelse, plassering og sikkerhet. Dersom taket potensielt sett kan blokkère sollys eller sikt for naboen, kan det også være lurt å klarere det med dem før du starter byggingen.Dersom du bygger et tak uten tillatelse eller på en måte som ikke oppfyller de gjeldende reglene, kan du bli tvunget til å fjerne det og i værste fall måtte betale bøter.

Er pergola med tak søknadspliktig?

Det avhenger av hvor du befinner deg og av lokale bygningsregler og bestemmelser. Generelt kan bygging av en pergola med tak være søknadspliktig hvis det kreves en byggetillatelse eller en godkjenning fra bygningsmyndighetene. Det er lurt å sjekke med det lokale bygningsmyndighetene for å få informasjon om søknadsplikten for din spesifikke situasjon.

Hva er hensikten med pergola?

Hensikten med et pergolatak er å gi skygge og beskyttelse mot solen og elementene, samtidig som det gir en estetisk tilføyelse til utendørsområdet. Det kan også brukes som en støtte for planter eller som en ramme for en uteplass.

Kan pergola stå ute om vinteren?

De fleste pergolaer er laget for å kunne stå ute hele året, men det avhenger av materialene og konstruksjonen til pergolaen. Noen kan være laget for sørlige klima, mens andre er laget mer for nordlige strøk. Flere pergolamaterialer må vedlikeholdes eller beskyttes for å holde seg gjennom året.Det anbefales å sjekke med produsenten av pergolaen for å få informasjon om hvilken type vedlikehold eller beskyttelse som er nødvendig for å sikre at pergolaen holder seg i god stand om vinteren. Dersom pergolaen er konstruert for å stå ute om vinteren, bør den allikevel plasseres på et sted som er mest mulig beskyttet mot værforholdene.

Hvor mye koster det å bygge pergola?

Kostnaden for å bygge en pergola varierer av en rekke faktorer, inkludert størrelsen, materialene, kompleksiteten i designet, plasseringen og om du gjør det selv eller hyrer en profesjonell entreprenør.Dersom du går for en billig selvbygget pergola vil det naturligvis ikke koste like mye som om du går for en fullkommen løsning av høy kvalitet, med profesjonell installasjon.For å få en nøyaktig kostnadsestimat anbefaler vi at du tar kontakt slik at vi kan beregne omfang, materialer, kostnader og gi deg en pris.